COFFEA ARABICA (ARABICA KÁVÉ)

Az Arabica kávét először Linnaeus jegyezte le 1753-ban, a legismertebb típusai a Typica és a Bourbon, melyből több variánst fejlesztettek ki, úgy, mint például a Caturra-t Braziliában, Kolumbiában, vagy a Tico-t Közép-Amerikában.

Általánosságban az Arabica cserjére jellemző a sötétzöld ovális dús levélzet, és hogy szemben a többi fajtával 4 kromoszómával rendelkezik, önbeporzó. Szereti a magaslatok klímáját. Termése ovális, laposkás, két úgynevezett kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez.
Termesztik Latin Amerikában, Kelet és Közép Afrikában, Indiában és Indonéziában.

Íze a robustánál határozottan finomabb és aromásabb. Alacsony koffeintartalma és savtartalma miatt élettani hatása sokkal jobb a robustáénál.