HOGYAN KÉSZÜL AZ INSTANT KÁVÉ?

A pörkölt kávészemeket először gondosan, egyenletesen megőrlik. Ez az a kávé, amelyet őrölt-pörköltként árusítanak az üzletekben. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik, és a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz.

A megőrölt kávét ezután vízben 90 °C fölötti hőmérsékleten forralják. Az eljárás ezen része pont olyan, mintha otthon készítenénk kávét, csak ebben az esetben ipari mennyiségű kávét készítenek, melyet később lepárlókban sűrítenek.

Ahhoz, hogy a kávéitalból a boltok polcaira kerülő granulátumos forma készüljön, kétféle technológiát alkalmaznak. Az egyiket fagyasztásos (liofilizálásos) eljárásnak nevezik, mikor a kávéitalt lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákum hatására a víz párologni kezd a kávéból, megőrizve a kávéban lévő aromákat. A másik eljárást szárításos eljárásnak nevezik, ekkor a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik. Az instant kávék többsége szárításos eljárással készül, míg a fagyasztásos eljárást inkább a magasabb minőségű, prémium instant kávékhoz használják.

Az instant kávék minőségét főként gyártási technológiájuk különbözteti meg. Míg a klasszikus instant kávé, szárításos, addig a prémium instant kávé fagyasztásos (liofilizált) eljárással készül. A prémium kategóriájú instant kávé a fagyasztásos technológiának köszönhetően kiváló aromát és ízt kap. A prémium instant kávék általában robusta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb, így mindkét kávéfajta legjava kerül csak a csészénkbe.