Mi a kávé?

Elfogult kávéélvezők ragaszkodnak a napi, babkávéból főzött feketéjükhöz, s ezt tekintik az egyedül elfogadható igazi kávénak. Holott, kitűnő minőségű instant kávéból pontosan olyan jó kávé készíthető, mint a babkávéból. Egy dolog kivételével, és az a kávé illata, ami csak a főzött kávénál élvezhető igazán.

Az instant kávék a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint olyan termékek, amelyeket pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrátumban nyernek, kizárva minden savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. Tartalmazzák a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

 

A boltokban valójában sok különböző minőségű kávé kapható, s inkább a minőségbeli különbség határozza meg a kávé ízét, mint az, hogy készítéséhez instant, vagy babkávét használunk.

 

Az instant kávét egyes állítások szerint 1901-ben egy amerikai kémikus kutatásai során, más vélemények alapján 1906-ban egy belga mérnök a véletlen segítségével fedezte fel.

Hogyan készül az instant kávé?

A pörkölt kávészemeket először gondosan, egyenletesen megőrlik. Ez az a kávé, amelyet őrölt-pörköltként árusítanak az üzletekben. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik, és a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz.

 

A megőrölt kávét ezután vízben 90 °C fölötti hőmérsékleten forralják. Az eljárás ezen része pont olyan, mintha otthon készítenénk kávét, csak ebben az esetben ipari mennyiségű kávét készítenek, melyet később lepárlókban sűrítenek.

Ahhoz, hogy a kávéitalból a boltok polcaira kerülő granulátumos forma készüljön, kétféle technológiát alkalmaznak. Az egyiket fagyasztásos (liofilizálásos) eljárásnak nevezik, mikor a kávéitalt lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákum hatására a víz párologni kezd a kávéból, megőrizve a kávéban lévő aromákat. A másik eljárást szárításos eljárásnak nevezik, ekkor a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik. Az instant kávék többsége szárításos eljárással készül, míg a fagyasztásos eljárást inkább a magasabb minőségű, prémium instant kávékhoz használják.

Az instant kávék minőségét főként gyártási technológiájuk különbözteti meg. Míg a klasszikus instant kávé, szárításos, addig a prémium instant kávé fagyasztásos (liofilizált) eljárással készül. A prémium kategóriájú instant kávé a fagyasztásos technológiának köszönhetően kiváló aromát és ízt kap. A prémium instant kávék általában robusta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb, így mindkét kávéfajta legjava kerül csak a csészénkbe.