MI AZ INSTANT KÁVÉ?

Elfogult kávéélvezők ragaszkodnak a napi, babkávéból főzött feketéjükhöz, s ezt tekintik az egyedül elfogadható igazi kávénak. Holott, kitűnő minőségű instant kávéból pontosan olyan jó kávé készíthető, mint a babkávéból. Egy dolog kivételével, és az a kávé illata, ami csak a főzött kávénál élvezhető igazán.

Az instant kávék a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint olyan termékek, amelyeket pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrátumban nyernek, kizárva minden savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. Tartalmazzák a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

A boltokban valójában sok különböző minőségű kávé kapható, s inkább a minőségbeli különbség határozza meg a kávé ízét, mint az, hogy készítéséhez instant, vagy babkávét használunk.

Az instant kávét egyes állítások szerint 1901-ben egy amerikai kémikus kutatásai során, más vélemények alapján 1906-ban egy belga mérnök a véletlen segítségével fedezte fel.