COFFEA CANEPHORA (ROBUSTA KÁVÉ)

A Robusta kifejezés a fajták széles választékára utal. A Robustának hatalmas, erőteljes a cserjéje, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti.
Ellenállóbb az Arabicánál.
Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges, kávészemei kisebbek, mint az Arabicáé.
Termesztik Nyugat és Közép Afrikában, Dél-kelet Ázsiában és Brazíliában is, ahol Conillonként ismert. A robusta kávé cserjéje alacsony tengerszint feletti magasságon terem, ellenálló a hőmérséklettel, szárazsággal és kártevőkkel szemben, a termése viszont kevesebb aromaanyagot és több koffeint tartalmaz.

A Robusta kávéban a csersavtartalom lényegesen magasabb, (kb. 20%-a) a kereskedelmi forgalomban kapható jó minőségű arabica kávékhoz viszonyítva.