Mi a kávé?

A kávé a coffea növény a Rubiaceae családjába tartozik. A kávénövénynek sok fajuk, változatuk és családjuk él a földön. Az a két faj, amihez a legtöbb, kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta tartozik, a coffea arabica, egy igen összetett faj számos változattal, valamint a coffea canephora, ez utóbbit általában robusta néven emlegetik és ismerik a legtermékenyebb fajtája nyomán.

A kávé az úgynevezett kávéövben, az egyenlítő körül, a Ráktérítő és a Baktérítő között terem. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban.

A kávé története

A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, illetve az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású ital. Fő hatóanyaga a koffein.

A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik.

Az elterjedtebb vélemény szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították.
A másik lehetőség az arab kahwa szó – amelyből a mi kávé szavunk ered –, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra (a fekete leves sohasem jelentett fekete kávét). A 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette.
Egy legenda szerint a kávészemek élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

Isztambulban az első kávéházak az 1550-es években nyíltak, és számuk gyorsan nőtt. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven.

Coffea Arabica (Arabica kávé)

Az Arabica kávét először Linnaeus jegyezte le 1753-ban, a legismertebb típusai a Typica és a Bourbon, melyből több variánst fejlesztettek ki, úgy, mint például a Caturra-t Braziliában, Kolumbiában, vagy a Tico-t Közép-Amerikában.

Általánosságban az Arabica cserjére jellemző a sötétzöld ovális dús levélzet, és hogy szemben a többi fajtával 4 kromoszómával rendelkezik, önbeporzó. Szereti a magaslatok klímáját. Termése ovális, laposkás, két úgynevezett kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez.
Termesztik Latin Amerikában, Kelet és Közép Afrikában, Indiában és Indonéziában.

Íze a robustánál határozottan finomabb és aromásabb. Alacsony koffeintartalma és savtartalma miatt élettani hatása sokkal jobb a robustáénál.

Coffea Canephora (Robusta kávé)

A Robusta kifejezés a fajták széles választékára utal. A Robustának hatalmas, erőteljes a cserjéje, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti.
Ellenállóbb az Arabicánál.
Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges, kávészemei kisebbek, mint az Arabicáé.
Termesztik Nyugat és Közép Afrikában, Dél-kelet Ázsiában és Brazíliában is, ahol Conillonként ismert. A robusta kávé cserjéje alacsony tengerszint feletti magasságon terem, ellenálló a hőmérséklettel, szárazsággal és kártevőkkel szemben, a termése viszont kevesebb aromaanyagot és több koffeint tartalmaz.

A Robusta kávéban a csersavtartalom lényegesen magasabb, (kb. 20%-a) a kereskedelmi forgalomban kapható jó minőségű arabica kávékhoz viszonyítva.

Mi az instant kávé?

Elfogult kávéélvezők ragaszkodnak a napi, babkávéból főzött feketéjükhöz, s ezt tekintik az egyedül elfogadható igazi kávénak. Holott, kitűnő minőségű instant kávéból pontosan olyan jó kávé készíthető, mint a babkávéból. Egy dolog kivételével, és az a kávé illata, ami csak a főzött kávénál élvezhető igazán.

Az instant kávék a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint olyan termékek, amelyeket pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval, különböző koncentrátumban nyernek, kizárva minden savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. Tartalmazzák a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

A boltokban valójában sok különböző minőségű kávé kapható, s inkább a minőségbeli különbség határozza meg a kávé ízét, mint az, hogy készítéséhez instant, vagy babkávét használunk.

Az instant kávét egyes állítások szerint 1901-ben egy amerikai kémikus kutatásai során, más vélemények alapján 1906-ban egy belga mérnök a véletlen segítségével fedezte fel.

Hogyan készül az instant kávé?

A pörkölt kávészemeket először gondosan, egyenletesen megőrlik. Ez az a kávé, amelyet őrölt-pörköltként árusítanak az üzletekben. Az őrlés során felszabaduló aromákat megkötik, és a gyártási folyamat végén újra hozzáadják az instant kávéhoz.

A megőrölt kávét ezután vízben 90 °C fölötti hőmérsékleten forralják. Az eljárás ezen része pont olyan, mintha otthon készítenénk kávét, csak ebben az esetben ipari mennyiségű kávét készítenek, melyet később lepárlókban sűrítenek.

Ahhoz, hogy a kávéitalból a boltok polcaira kerülő granulátumos forma készüljön, kétféle technológiát alkalmaznak. Az egyiket fagyasztásos (liofilizálásos) eljárásnak nevezik, mikor a kávéitalt lefagyasztják, majd vákuum alá helyezik. A vákum hatására a víz párologni kezd a kávéból, megőrizve a kávéban lévő aromákat. A másik eljárást szárításos eljárásnak nevezik, ekkor a kávéitalból forró levegővel kipárologtatják a vizet, míg az ki nem kristályosodik. Az instant kávék többsége szárításos eljárással készül, míg a fagyasztásos eljárást inkább a magasabb minőségű, prémium instant kávékhoz használják.

Az instant kávék minőségét főként gyártási technológiájuk különbözteti meg. Míg a klasszikus instant kávé, szárításos, addig a prémium instant kávé fagyasztásos (liofilizált) eljárással készül. A prémium kategóriájú instant kávé a fagyasztásos technológiának köszönhetően kiváló aromát és ízt kap. A prémium instant kávék általában robusta és arabica kávészemek keveréke, melyben az arabica kávé aránya magasabb, így mindkét kávéfajta legjava kerül csak a csészénkbe.

Mi a kávékapszula?

A kapszulás kávé története 1976-ra nyúlik vissza, amikor is a NESTLÉ egyik alkalmazottja, Eric Favre rukkolt elő az ötlettel, viszont az üzleti hasznosításra kigondolt koncepciója osztatlan sikere miatt a cég akkor elvetette az újítást.

A cég élére érkező Jean-Paul Gaillard új koncepciója mentette meg a kávékapszulákat. 1988-ban teljesen új alapokra helyezte a rendszert, és exkluzív értékesítési csatornákon, elsősorban az igényes, egyéni felhasználókat megcélozva próbált betörni a piacra. A sikert, ha lassan is, de elérte. A cég az egész folyamatot szabadalmaztatta, 1996-ban 1700 szabadalom védte a terméket. A szabadalmak 2012-ben kezdtek lejárni.

Napjainkra a kávézási szokás fénykorát éljük. A kávékapszula lehetővé tette például, hogy még finomabb, még kellemesebb kávét kortyolhassunk akár munkaidőnk alatt is. Természetesen a kávézás akkor válik valóban felejthetetlenné, ha az aromazárt kávékapszula, amit fogyasztunk minőségi, és lehetőleg olasz. A kapszulás, vagy előre csomagolt őrölt kávék, mint az 1990-ben piacra került LAVAZZA Espresso Point nagy előnye, hogy állandóan azonos minőséget biztosít, pillanatok alatt kész, és meglehetősen széles a választék.

Mi az automata?

Az emberek technikai kultúrája sokat fejlődött. Egyre több embernek természetes ma már az elektronika napi használata. A feladat, hogy egy automata előtt állva, ha bedobok pénzérméket és megnyomok egy gombot, ami egy kiválasztott italhoz rendel egy indító utasítást, nos eme akció eredményeképpen kapok egy kávét vagy cappuccinót és végül magát a…

SIKERT! 

Tehát egy kávé mellett, a sikerélmény a jutalom!

Elvileg tehát azért jó egy ital automatát igénybe vennünk, mert a nap bármely szakában ,,nyitva van”, mindig azonos minőséget ad és nem kell rá várakozni, nem lassú és/vagy udvariatlan, de leginkább páratlanul gyors.

Az automata története

Automatákról az első feljegyzést kr.e.251-re , datálják, amikor egy Görög matematikus, feltalált egy gépet, ami szent vizet adagolt az egyiptomi templomokban.

Sok évvel később az 1880-as években Richard Carlisle által feltalált, érmével működő automata volt az első olyan berendezés Londonban, ami adagolta a könyveket.

Az első ital automatákat Észak-Amerikában állították üzembe 1940-50-es években. Abban az időben az egyik legjobban fejlődő kereskedelmi terület az automatákon keresztüli ellátás volt, az üzletág legendás szlogenje a “használd és dobd a csészéket”

Az első automatás multik a múlt század 90-es éveinek elején jelentek meg először hazánkban. A magyar piac akkor még, eme üzletág vonatkozásában ,,üres” volt, tehát e cégeknek nem volt szükségük versenytársaik ,,lenyomására”. Lényegében az első generációs alkalmazotti gárdából kilépő, vállalkozó szellemű szervizesekből lettek az első magyar ,,italautomatások”. Az idők folyamán aztán egyre többen sajátították el azt a speciális, sehol nem tanított, komplex tudást és tapasztalatot, ami egy italautomata beállításához, üzemben tartásához és rendszeres szervizeléséhez szükséges.